Due diligence, wat is dat?

Due diligence is voor u van belang wanneer u van plan bent om een ander bedrijf over te nemen. U wilt natuurlijk niet voor nare verrassingen komen te staan. Heeft u de zaak economisch, fiscaal, juridisch en commercieel helemaal in beeld? Bent u op de hoogte van alles wat speelt? In dit blog vertellen we hoe u daar beter zicht op krijgt.

Definitie

'Gepaste zorgvuldigheid', dat is wat due diligence letterlijk betekent. Wanneer de term in andere branches valt, heeft hij vaak betrekking op gewetensvol handelen. Voor de accountancy is dat natuurlijk ook van belang, maar daarnaast bestaat een heel andere, eigen definitie voor onze beroepsgroep, namelijk die van boekenonderzoek.

Voorbeeld

U hebt een groot en succesvol schoonmaakbedrijf. U krijgt positieve feedback van uw klanten, u hebt tevreden personeel en u bent blij met uw bedrijfsresultaat. Maar ook uw ambitie is groot, en op een goede dag doet zich de gelegenheid voor om een soortgelijk bedrijf in de regio over te nemen. Een mooie kans! U ziet voornamelijk mogelijkheden, maar u bent zich er ook van bewust dat dit geen kwestie van handjeklap is. De overname kan mooier voorgespiegeld zijn dan hij daadwerkelijk is. Maar niet doen dan? Dat is wellicht veiliger. Maar ook zonde!

Dit zijn van de momenten waarop uw accountant de zaak voor u kan verduidelijken. Door grondig boekenonderzoek maakt hij inzichtelijk welke aandachtspunten er voor u zijn in deze overname. Daarbij kijkt hij niet alleen naar de resultaten van het over te nemen schoonmaakbedrijf, maar bijvoorbeeld ook naar het personeelsbestand, vergunningen, contracten en bedrijfsethiek. Alles tot aan de staat van de apparatuur kan aan bod komen. Daarom kunnen er vragen rijzen die meer thuishoren bij een jurist of een fiscalist. In dat geval zal de accountant de samenwerking opzoeken om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te schetsen.

Onderzoeks- en meldplicht

Uiteindelijk is het natuurlijk aan u om te beslissen hoe diepgravend het onderzoek moet zijn. Als potentiële koper heeft u namelijk onderzoeksplicht. Het is uw plicht om u er zoveel mogelijk van de verzekeren dat u geen kat in de zak koopt. De verkoper aan de andere kant, heeft een meldplicht. Alles wat van belang kan zijn voor de overnamekandidaat, moet hij vertellen. Als iedereen zich daaraan zou houden, zouden overnames een transparante aangelegenheid zijn. Helaas zijn ze dat – bewust of onbewust – niet altijd.

Op basis van een gedegen onderzoek kunt u beter bepalen of deze overname u gaat brengen wat u ervan verwacht. Maar ook is het hierdoor mogelijk om te bepalen of de gevraagde prijs reëel is.

Meer weten?

Kortom: het ene due diligence-onderzoek is het andere niet. Iedere situatie roept andere, specifieke vragen op. Onderzoekt u de mogelijkheden tot een bedrijfsovername en wilt u weten wat een due diligence-onderzoek in uw situatie kan toevoegen? Neem dan contact met Karé Accountants op. We komen graag langs voor een vrijblijvende kennismaking.

Onder overige opdrachten leest u over wat we, naast due diligence, nog meer tot onze specialisaties rekenen.


CONTACT

Karé BV
Karen van Eldonk
Mob: 06 - 53 23 68 01
Email: karen@karebv.nl


SOCIALMEDIA



KWALIFICATIES